Zeleni i bijeli čaj

Zeleni čaj se proizvodi iz iste biljke kao i crni, iako zbog specifičnih klimatskih uvjeta pojedinih krajeva u kojima raste čajna biljka, postoje i njezine različite varijacije. Osnovu čine nefermentirani listići biljke čajevac – lat. Camellia Sinensis. Budući da nema procesa oksidacije i fermentacije u njegovoj obradi, zadržava svoju prirodnu zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Camellia Sinensis je grmolika zimzelena tropska biljka bez mirisa s krutim zašiljenim, kožastim, sjajnim, eliptičnim listovima, nazublljenim po rubovima. Cvijet je bijele boje i upečatljivog mirisa. Grmovi se sade u velikim čajnim vrtovima na visinama od 100 – 2000 m nadmorske visine. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća.

Zeleni čaj tradicionalni je čaj kineskog porijekla. Točan podatak o porijeklu čaja izgubljen je u antičkoj povijesti. Prema legendi otkrio ga je kineski car Shen Nung oko 2750. godine prije Krista. Od 17. stoljeća do danas, kontinuirano se provode medicinska istraživanja o zelenom čaju, koja su pokazala da sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E te mnoge minerale i elemente u tragovima.

Koristi konzumiranja zelenog čaja:

  • Istraživanje u kojem je promatrano preko 40 000 ljudi, pokazalo je kako zeleni čaj blagotvorno djeluje na zdravlje ljudi, pa tako može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih žila) gotovo za četvrtinu, smanjuje opasnost od rasta tumora, i djeluje protuupalno.
  • Zeleni čaj je kao napitak koristan u borbi protiv akni te olakšava probavu i pomaže pri detoksikaciji organizma.
  • Prema japanskim istraživanjima smanjuje rizik obolijevanja i smrtnosti od mnogih bolesti, a na taj način produljuje životni vijek.
  • Istraživanja pokazuju da zeleni čaj sudjeluje u prevenciji nekih vrsta karcinoma, najčešće onih povezanih s gastrointestinalnim traktom, plućima, te karcinomima koji ovise o estrogenu, dakle karcinomu dojke. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji smanjuje stanice raka, što ga čini uspješnim u borbi protiv raka, ali i Hepatitisa.
  • Pospješuje tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Osvježavajuće djelovanje je dulje od učinka kave. Aminokiselina L-teanin koja se nalazi u zelenom čaju, za koju se zna da povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, djeluje antagonistički na visoke koncentracije kofeina i ublažava njegov negativan učinak, smiruje nervnu napetost, pogoduje sniženju krvnog tlaka i ublažava simptome PMS-a.
  • Teanin utječe na povećanje razine dopamina u mozgu koji utječe na emocije, a rast razine dopamina doživljava se u tijelu kao ugoda.
  • Ubrzava izmjene tvari u organizmu te time pospješuje probavu i stimulira razgradnju masnoća. Učinak ovog čaja time pospješuje rezultate mršavljenja
  • Uništava bakterije Streptococcus mutans uzročnike kvarenja zubi.
  • Ili se naprosto koristi kao stimulans zbog toga što sadrži kofein

Bijeli čaj je samo 2% fermentiran. Njegova fermentacija se uglavnom događa sa vrijeme sušenja, pa se smatra zanemarivom. Poznat je kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis.
Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Nježni se listići minimalno obrađuju. Smatra se nefermentiranim čajem koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25%manje kofeina od zelenog čaja.

Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa.

Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se proizvodi samo u nekim područjima Kine. Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote.
Pije se preventivno jer jača imunološki sustav. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja.

Konzumacija:
Zeleni i bijeli čaj se mogu piti sa šećerom ili bez. Prema nekim tvrdnjama konzumacija ovih čajeva sa šećerom smanjuje njihovu učinkovitost. Najčešći dodaci čaju su šećer, limun, mlijeko i med. Čak i malo šećera u čaju mijenja njegov okus, pa će pravi ljubitelji i poznavatelji čaja biti jako suzdržani u njegovu zaslađivanju. Važna je umjerenost kod dodataka, jer je čaj sam po sebi decentnog okusa.

Znanstvenici preporučuju ispijanje minimalno 3 manje šalice na dan što vjerojatno iznosi između 1 dl i 2 dl.

Koliko kofeina ima u šalici čaja?

 Vrsta čaja  Kofein u mg  Prosječno kofeina u mg
 Crni čaj  25 - 110  40
 Zeleni čaj  8 - 30  20
 Bijeli čaj  6 - 25  15
Dekofeinizirani čaj  1 - 4   2
 
  Legenda o kavi

Mnogo je inačica iste priče o postanku kave. Kao i u mnogim drugim slučajevima kada se radi o legendama i ova je doživjela mnoge preobrazbe. Legende su svakako maštovitije od suhoparnih povijesnih podataka...

 
  Poslovice o kavi

"Kava treba biti crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena" - brazilska poslovica

"Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav" - turska poslovica

"Kava i ljubav najbolji su dok su vrući" - njemačka poslovica

"Dobra komunikacija je stimulativna baš kao i šalica crne kave, te je jednako teško potom zaspati" - citat: Anne Morrow Lindbergh (američka spisateljica i pionir ženske avijacije sa početka prošlog stoljeća; 1906. – 2001.)