JBM espresso

Jamaica Blue Mountain - KRALJICA SVIH KAVA

Jamaica Blue Mountainje najcjenjenija i najskuplja gurmanska kava na svijetu. Klasifikacija kave pod nazivom Jamaica Blue Mountain odnosi se samo na kavu uzgojenu naBlue Mountain-u tj. istoimenom gorju na istočnoj strani otočne države Jamajke u karipskom moru.

Planina Blue Mountain nalazi se između Kingstona na jugu do Port Marie na sjeveru. Doseže visinu od 2.300 metara i najviša je planina karipskog otočja. Kombinacija klime i tla smatra se idealnom za uzgoj kave.

Brand ove kave je najstrože zaštićen i samo kava koja udovoljava strogim restrikcijama može nositi ovaj naziv. Regulacijski akti ograničavaju proizvodnju samo na nekoliko župa koje zadovoljavaju sve parametre kakvoće i nadmorske visine potrebne za uzgoj (St. Andrew, St. Thomas, Portland and St. Mary).

Samo kava uzgojena na visinama između 910 i 1.700 metara može nositi naziv JamaicaBlue Mountain.

Sortna kava Jamaica Blue Mountain koju imate priliku piti u KAVANI PROCAFFE uzgojena na 1.676 metara nadmorske visine, poznata je po savršenim karakteristikama arome i kiselosti te visokoj tržišnoj cijeni.

Kavase baš kao i vino može pohvaliti velikom raznolikošću okusa. Jamaica Blue Mountain je kraljica svih kava na svijetu. Stoga će se ljubitelji espresso napitka vjerujemo oduševiti ovom vrstom sortne kave.

 
  Legenda o kavi

Mnogo je inačica iste priče o postanku kave. Kao i u mnogim drugim slučajevima kada se radi o legendama i ova je doživjela mnoge preobrazbe. Legende su svakako maštovitije od suhoparnih povijesnih podataka...

 
  Poslovice o kavi

"Kava treba biti crna kao noć, vruća kao pakao i slatka kao žena" - brazilska poslovica

"Kava treba biti crna kao pakao, snažna kao smrt i slatka kao ljubav" - turska poslovica

"Kava i ljubav najbolji su dok su vrući" - njemačka poslovica

"Dobra komunikacija je stimulativna baš kao i šalica crne kave, te je jednako teško potom zaspati" - citat: Anne Morrow Lindbergh (američka spisateljica i pionir ženske avijacije sa početka prošlog stoljeća; 1906. – 2001.)